EPISODE 6: #SOSOCIAL

Wat leuk dat je weer kijkt naar mijn modellenavonturen in New York City! In deze aflevering leer ik hoe ik mezelf beter kan presenteren online. Ik was al fotomodel in het pre-Instagram-tijdperk. Dat kun je je toch niet meer voorstellen, een leven zonder Insta? Vroeger bladerden klanten op castings door mijn portfolio vol gelikte modellenfoto’s, maar nu gaat een modemerk rechtstreeks naar je social media account en scrollen ze door je digitale leven.

Het is voor een beginnend fotomodel tegenwoordig dan ook een stuk moeilijker om aan jobs te komen. Een perfecte bone structure, super lange benen, mooi haar en/of volle lippen zijn niet meer genoeg. Je moet al een persoonlijkheid zijn. Iemand met een doel. Via social media kun je laten zien wie je bent en wat je lifestyle is. Als ‘personality’ krijg je meer volgers en dus meer invloed, en dat is interessant voor fashion brands.

Het leuke van social media is dat je nu dus zelf je carrière een beetje kan ‘managen’, maar soms vind ik het ook best lastig. Hoe bloot wil ik mezelf bijvoorbeeld online zetten? Ik weet dat ik op zo’n foto meer likes scoor, maar ik voel me daar soms wel een beetje ongemakkelijk bij. Gelukkig leer ik in deze aflevering van modefotograaf Sophie Elgort dat het allemaal draait om authenticiteit. Echt zijn dus. Haar Instagram, 75.000 volgers, is een mix van haar werk als fotograaf met plaatjes uit haar dagelijks leven met vrienden en familie.

 • Zorg dat je niet alleen een pretty face bent, maar ook iets te zeggen hebt. Wees jezelf en durf je ook te laten zien als je bezweet uit de Pilates klas komt en niet op je knapst bent.
 • Maak Instagram Stories en vooral video’s, want die zijn niet zo gepolijst en kijken daarom heerlijk weg. Je hebt het gevoel dat je echt een kijkje in iemands leven krijgt. Wat eten ze, wat doen ze, waar zijn ze en met wie?
 • Tag je vrienden en mensen met wie je werkt altijd in je foto’s.
 • Moedig elkaar aan op social media. Volg mensen die je tof vindt en leef mee met wat zij je laten zien.
 • Reageer op de comments die onder jouw foto’s worden geplaatst en schrijf iets onder foto’s van mensen die je volgt. Op deze manier ben je meer zichtbaar en zo krijg je ook weer nieuwe volgers.
 • Verspreid foto’s over de hele dag en probeer uit te zoeken wanneer jouw volgers online zijn. Krijg je in de ochtend de meeste likes of juist tijdens lunchtijd of in de avond? Als je meerdere keren per dag post ziet een grotere groep het.
 • Besef dat een post waar je niet goed over hebt nagedacht je carrière kan verpesten. Een foto op je vrije dag in een leuke #ootd is top, maar post niet dat je avond aan avond met (weer) een nieuwe lover op stap bent en/of met een fles wodka in een club staat.
 • Last but not least:

  • Zet er ook eens iets op wat helemaal niet zo cool is. Op social media lijkt het al snel alsof iedereen de héle dag gelukkig is.

  Deze tip laatste tip kreeg ik van Larissa May. Zij was Instafamous, maar werd daar best ongelukkig van. Nu pakt ze dat heel slim aan met haar platform #halfthestory. Wil je meer weten? Kijken dus!

  XOXO, Tanja

  No tags